Adebayor går vidare

AvHalvar

Adebayor går vidare

Efter sin långa tjänst för Arsenal så gick karriären vidare till Manchester City, i juli 2009 tecknade han ett femårigt kontrakt med dem. Överföringssumman sägs ha varit runt 25 miljoner pund.

Han gjorde ett mål i sin debut för City mot Blackburn, med ett skott från 18 meter i den tredje minuten. Vid hemmadebuten nätade  Adebayor i 17:e minuten mot  Wolverhampton Wanderers.

Även i den tredje och fjärde matchen för sin nya klubb så gjorde han mål, han blev då en av endast sex spelare som gjort mål i samtliga fyra första matcherna i en ny klubb. Den fjärde matchen var just mot sin förra klubb Arsenal. Han blev där anklagad av förre lagkamraten Robin van Persie för att avsiktligt ha sparkat honom i ansiktet. Han fick tre matchers avstängning för händelsen.

Adebayor kritiserades också i den matchen för att ha sprungit över hela planen fram till Arsenal-supportrarna för att fira sitt mål. De blev givetvis väldigt uppretade.

Den defensiva mittfältare Alex Song från Kamerun, och tidigare Arsenal, var en av Adebayors bästa vänner inom fotbollen. Han påstod dock att han slagits i ansiktet av Adebayor under den matchen när City vann med 4-2 och även den tidigare Arsenal-kaptenen ansåg att Adebayor försökt stämpla honom.

Under säsongen 2010-11 föll Adebayor ner på prioriteringslistan i Manchester City efter att klubben köpte Edin Džeko, med Carlos Tevez och Mario Balotelli som också valdes före honom. I augusti 2011 bekräftade klubben att han inte längre var en del i deras plan och att han kunde lämna Manchester City.

Real Madrid

I januari 2011 tecknade Adebayor en låneöverenskommelse för att spela för Real Madrid under resten av säsongen 2010-11. Han gjorde sitt första mål för Real Madrid i andra halvlek i Copa del Reys semifinal mot Sevilla.

Adebayor gjorde sitt första hat-trick för Real Madrid den 21 maj 2011, i den sista omgången av La Liga-säsongen 2010-11, mot Almería.

Adebayor återvände till Manchester City efter den spanska säsongen hade slutförts, men utelämnades från deras försäsongsturné i USA. Han riskerade senare enorma böter för att vägra att träna med klubbens reserv- och ungdomslag.

Tottenham, Crystal Palace och Turkiet

I augusti 2011 signerade Tottenham Hotspur Adebayor på ett säsongslångt lån. Det blev flera års framgångsrikt spel med många mål. Han släpptes slutligen från sitt Tottenham-kontrakt med ömsesidigt samtycke i september 2015.

I januari 2016 skrev Adebayor på för Crystal Palace i Premier League fram till slutet av säsongen. Han gjorde sitt enda mål för klubben den 13 februari i en 2-1-förlust mot Watford.

Den 13 juni 2016 bekräftades att Adebayor skulle släppas vid utgången av hans kontrakt den 30 juni.

Nästa klubb blev Süper Lig-klubben İstanbul Başakşehir som han skrev på för i januari 2017 och då fram till juni 2018. Han gjorde sex mål i elva ligamatcher under resten av säsongen, inklusive ett hat-trick i en 4-0 hemmaseger över Galatasaray. Adebayor gjorde ytterligare ett hat-trick mot Galatasaray i november 2017, i en 5-1 seger på Başakşehir Fatih Terim Stadium.

Om författaren

Halvar administrator