Adebayor – pojken som inte kunde gå

AvHalvar

Adebayor – pojken som inte kunde gå

Sheyi Emmanuel Adebayor föddes 26 februari 1984 och är en togolesisk professionell fotbollsspelare som spelar som anfallare för turkiska klubben İstanbul Başakşehir. Han spelade tidigare för engelska klubbarna Arsenal, Manchester City, Tottenham Hotspur och Crystal Palace, liksom i Metz i Frankrike, och Monaco samt spanska laget Real Madrid. Han röstades till årets afrikanska fotbollsspelare för 2008 när han spelade för Arsenal.

Adebayor representerade Togos landslag vid 2006 års FIFA-världscup i Tyskland, landets debut och hittills enda vid VM. I januari 2010 var Adebayor en av de spelare som var med i Togo-lagets buss som blev beskjuten på väg till Africa Cup of Nations i Angola 2010. Efter det valde han att sluta i landslaget.

Men 2013 återvände han till Togo-laget för Africa Cup of Nations i Sydafrika där han hjälpte dem att kvalificera sig för kvartsfinalen. Han är för närvarande Togos bästa målskytt med 31 mål.

Arsenal

Den 13 januari 2006 tecknade Premier League-klubben Arsenal honom enligt uppgift för tre miljoner pund. Han fick smeknamnet “Baby Kanu” på grund av hans likhet med den tidigare Arsenal-stjärnan Nwankwo Kanu, som Adebayor hade som idol när han var ung.

Den 4 februari 2006 gjorde Adebayor sin Arsenal-debut i en Premier League match i Birmingham City och gjorde efter 21 minuter mål, Arsenal vann med 2-0.

Adebayor gjorde Arsenals vinnande mål mot Manchester United för att ge Arsenal en 1-0 seger på Old Trafford vid deras första ligavinst säsongen 2006-07.

I 2007-års League Cup-final där Arsenal förlorade med 2-1 till Chelsea fick Adebayor rött kort.

Han ska ha varit inblandad i ett stort gruff och blev anklagad för att ha slagit Frank Lampard, något de båda nekade till efteråt. Trots det så gav FA honom en match avstängning och böter på 7,500 pund för att inte ha lämnat spelplanen omedelbart. Plus de tre matchernas avstängning för det röda kortet.

Historiska hattrick

Den 15 september 2007 hjälpte Adebayors två mål mot Tottenham Arsenal att vinna med 3-1. Senare gjorde han sitt första hat-trick för Arsenal i en 5-0 seger mot Derby County den 22 september; det blev då det andra hatttricket någonsin på Arsenals Emirates Stadium.

Han var sedan involverad i en kontroversiell händelse när han sprang ihop med lagkamraten Nicklas Bendtner under en match mot Tottenham, Bendtner gjorde illa näsan i kraschen men Adebayor bad om ursäkt dagen efter.

Tre dagar efter den händelsen gjorde han 100:e målet på Emiraten under en 3-0-FA-seger över Newcastle United.

Den 28 april gjorde Adebayor sitt andra hattrick för Arsenal efter att ha kommit från bänken på halvtid i en 6-2 seger mot Derby County, vilket gjorde honom till den enda spelaren i Premier League-historien som gjort ett hat-trick både hemma och borta mot samma lag under samma säsong.

2008 tilldelades han pris som bästa afrikanska fotbollsspelaren för sin prestation.

I när sommar-transferfönstret var öppet 2008 ville både Milan och Barcelona ha honom och det pratades om en summa på 30 miljoner pund, men han valde att förlänga med Arsenal, ett långsiktigt kontrakt.

Om författaren

Halvar administrator