Allt om Neymar

AvHalvar

Allt om Neymar

Fotbollsspelaren Neymar da Silva Santos Junior kallas i de flesta sammanhang kort och gott för Neymar.

Neymars flygande och innehållsrika karriär har gjort honom till den uppskattade spelare han är idag och av många räknas han som en av nutidens bästa fotbollsspelare som just nu har kontrakt med fotbollsklubben Paris Saint-Germain till 2022. Men genom hans karriär har han spelat för flera av världens bästa och mer respekterade fotbollsklubbar som till exempel Chelsea FC, FC Bayern, Manchester City samt FC Barcelona. Neymar debuterade redan som 17 åring den 7 mars 2009 för klubben Santos där han spelade under matchens sista 30 minuter. Efter detta har hans karriär utvecklats i raketfart.

Starten på Neymars karriär

Neymar da Silva Santos Junior föddes den 5 februari 1992 i Brasilien där han redan i tidig ålder upptäckte sitt stora intresse för fotboll. Hans karriär började tidigt och redan som 17 åring debuterade han för sin första klubb Santos. Hans insatser och framsteg på fotbollsplanen ledde till att flera stora klubbar runt om i världen fick upp ögonen för denna unga fotbollsspelare. Han skrev därför på kontrakt för flera klubbar runt om i världen innan han slutligen skrev på ett längre och bättre kontrakt för FC Barcelona år 2013 efter flera år med fotbollsförbundet Santos. År 2011 var det år som världen verkligen fick upp ögonen för denna mycket omtalade fotbollsspelare och då framförallt efter hans mål under året som gjorde att han tilldelades Fifa Puskás Awards för världens vackraste mål i världsfotbollen. Neymar utförde detta snygga mål under matchen mot Flamengo. Efter att han tilldelats detta pris fick han senare förfrågan om att spela för Barcelonas landslag i OS. År 2016 fick han denna förfrågan på nytt så under hans karriär har han i dagsläget deltagit i OS två gånger.

Neymar Jr. 2011-2013

Under Neymars första El Clasico med FC Barcelona mötte laget Real Madrid den 26 oktober 2013. Neymar startade riktigt starkt och var den första att göra mål för Barcelona under denna match. Barcelona vann slutligen med 2-1 mot Real Madrid. Neymar hade några mycket händelserika och starka säsonger med Barcelona tills han valde att avsluta sitt kontrakt med detta fotbollsförbund och istället skriva på kontrakt med Paris Saint-Germain som också är hans nuvarande förbund.

Karriären med Paris Saint-Germain

Den 3 augusti 2017 gick klubben Paris Saint-Germain ut med att Neymar hade skrivit på ett 5-årskontrakt med dem. Hans övergång till klubben kostade dem hela 222 miljoner euro eller motsvarande 2.1 miljarder svenska kronor och blev därmed den dyraste övergången i nutidens fotbollshistoria. Inköpet vart till och med mer kostsamt än när förbundet skrev kontrakt med Paul Pogba året innan och som kostade dem runt 1 miljard svenska kronor.

Paris Saint-Germain

Under sin karriär med fotbollsförbundet Paris Saint-Germain har Neymar blivit en respekterad fotbollspelare som man verkligen kan räkna med. Hans popularitet växer ständigt över hela världen och respekten för hans förmågor som fotbollsspelare utvecklas också det ständigt. Varje år samlar Neymar på sig fler och fler utmärkelser och priser och trots sin lägre ålder har han mer erfarenhet och prestationer i bagaget än många av sina medspelare.

Om författaren

Halvar administrator