Andreas Granqvist – en svensk hjälte

AvHalvar

Andreas Granqvist – en svensk hjälte

Genom tiderna har Sverige haft många fotbollshjältar som kämpat sig till framgångar med landslaget, men få har väl vunnit folkets hjärta så som Andreas Granqvist – ”granen som aldrig barrar”. Han krigar oavbrutet och med sitt hårda arbete är han den klippa i försvaret som resten av laget kan lita på, falla tillbaka på, och bygga upp spelet ifrån. Han är den säkra bas som ger resten av laget trygghet och lugn. Oavsett hur pressat Sveriges landslag har sett ut i perioder har Granqvist alltid varit lugnet själv och aldrig tappat koncentrationen. Han har ideligen manat på sina lagkamrater och tänt den gnista som tog Sverige till VM, och sedan vidare till kvartsfinal. I den här artikeln ska vi se närmare på Granqvists karriär och resa som landslaget gjorde med honom som lagkapten, vilken i sig gjorde honom till en odödlig hjälte hos det svenska folket.

Andreas Granqvist – en svensk hjälte

Karriär

Andreas Granqvist har egentligen inte haft någon vidare märkvärdig karriär. Han har varit en stabil försvarare som alltid gjort jobbet, men inte alltid fått den uppmärksamhet som han faktiskt förtjänat. Som så ofta är det inte de grovjobbande defensiva pjäserna som får stå i rampljuset. Men detta har såklart förändrats nu efter dunder-succén i svenska landslaget. Nu har Granqvists insats även uppmärksammats av Fifa, som skapat ett kort för Granqvist i spelet Fifa 18. Specialkortet baseras på insatserna i VM 2018 och Granqvist får 94 av 99 möjliga i rating.

Granqvist kommer från Skåne och inledde sin karriär i Helsingborg. Här spelade han säsongerna 2004, 2005 och 2006 men utan att vinna ligan. Däremot lyckades Helsingborg vinna Svenska cupen 2006. Därefter blev han utlånad till Wigan Athletic, för att sedan komma tillbaka till klubben 2008. Den här säsongen slutade dock utan några titlar. Följande tre säsonger tillägnade Granqvist med Groningen i den holländska ligan Eredividie. Här växte Granqvist som fotbollsspelare – och faktiskt som målskytt! – säsongen 2010–11 nätade han inte mindre än 11 gånger. Inte illa för en försvarare, och han blev också utnämnd till ligans målfarligaste back. Kanske hade målsuccén att göra med ökat självförtroende. Granqvist blev nämligen utsedd till lagkapten inför säsongen. Än i dag kan vi se glimtar av Granens precision som målgörare när han lägger straffar för landslaget. Utan nerver går han fram och trycker dit bollen, hårt och välplacerat. Nästa steg blev Genoa i Serie A. Här spenderade han två säsonger innan han flyttade vidare till Ryssland och Krasnodar. Granqvist har nu meddelat att han kommer att återvända till Helsingborg inför kommande säsongen därmed avsluta karriären i Sverige. En fin gest som stärker svensk fotboll. Andreas Granqvists största framgång inleddes 2017 då han bland annat tilldelades Guldbollen som första spelare sedan Zlatan Ibrahimovic slutat prenumerera på utmärkelsen. Därefter följde den stora succén med landslaget då Sverige först slog ut Holland i kvalspelet, sedan besegrade Italien i direktkvalet och därmed tog sig till VM för första gången sedan 2006. Väl i VM var Andreas Granqvist den trygga lagkapten och den ledande spelaren. På planen organiserade han Sverige och såg till så att Sverige hade ett av turneringens bästa försvar. Andreas Granqvists svetsade samman laget och fick alla att kämpa maximalt och arbeta tillsammans i samma riktning, vilket var de starkaste anledningarna till att Sverige vann gruppen, slog ut regerande världsmästarna Tyskland och sedan tog sig vidare till kvartsfinal efter seger mot namn-nemesisen Schweiz.

Andreas Granqvists

Om författaren

Halvar administrator