Christiano Ronaldo

AvHalvar

Christiano Ronaldo

Ronaldo är en av världens mest berömda fotbollsspelare. Ronaldo föddes den 5 februari 1985 i Madeira i Portugal. Ronaldo växte upp med en mamma, pappa, en bror och två systrar. Dock dog Ronaldos pappa när han bara var 19 år gammal.

Ronaldo började sin fotbollskarriär i laget CF Andorinha som är ett lag som finns på samma ö som Ronaldo är uppväxt på. 1995 började karriären ta fart på riktigt då han köptes upp av den lite större klubben CD Nacional. Efter några år i denna klubbyte han till Sporting Lissabon, som var hans första riktigt stora klubb. När han började här var han endast 17 år gammal och spelade då i den högsta serien i Portugal. Under en säsong i Sporting Lissabon hann han med att delta både i U16, U17, U18, B-laget och A-laget. Han är den enda spelare som någonsin gjort detta. I hans första match för Sporting Lissabon gjorde Ronaldo två stycken mål.

Manchester United och Real Madrid

Under sin tid i Sporting Lissabon fick först storklubben Liverpool upp ögonen för Ronaldo. De valde dock att inte värva honom, då de ansåg att han va för ung och behövde mer tid och utvecklas. Istället var det Manchester United i England som köpte Ronaldo efter att Manchester United spelat mot Sporting Lissabon i en match. År 2003 lämnade han den portugisiska klubben för då just Manchester United. Ronaldo var då den första portugisen att spela i denna engelska storklubb. Från början ville Ronaldo ha samma tröjnummer som han haft i Lissabon, det vill säga nummer 28. Men Manchester Uniteds tränare Sir Alex Ferguson ville att han skulle bära nummer 7, som så många andra stora spelare gjort tidigare. Säsongen 2006/2007 vann United sin första ligatitel på 4 år och Ronaldo stod bakom ett antal av målen genom säsongen. Efter detta år tog Ronaldo emot 14 stycken olika priser. Han blev även utsedd till ligans bästa spelare, både detta år och året därpå. Enligt fifas omröstning av världens bästa fotbollsspelare blev Ronaldo detta året trea.

Ronaldo på riktigt madrid

2007 skrev Ronaldo på för ytterligare 5 år i United, i med detta blev han den spelare som fått mest betalt genom tiderna. Men det blev aldrig fem år i United då den spanska storklubben Real Madrid köpte Ronaldo 2009. Ronaldo köptes då för cirka 1 miljard kronor. Och detta var på denna tiden den mest betalda fotbollsspelaren genom tiderna. Istället för att va nummer 7 i Real Madrid fick Ronaldo nummer 9 till en början för att senare byta tillbaka till 7. Enligt rykten ska Ronaldo tjäna cirka 2,7 miljoner i veckan och dessutom fick han ökning varje säsong som han spelade där. Numera spelar Ronaldo i den italienska klubben Juventus. Ronaldo har varit med i det portugisiska landslaget under lång tid, och var även med år 2016 när Portugal vann EM-guld.

Privatliv

Ronaldo har totalt 4 barn, de äldsta föddes 2010 och de yngsta 2017. Ronaldo har ett antal gånger blivit anklagad för skattebrott. Han har åtalats 2 gånger. Genom att betala böterna han fått, slapp han sitta i fängelse vilket han annars skulle få gjort i 23 månader.

Om författaren

Halvar administrator