Cristiano Ronaldo

AvHalvar

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo, även känd för namnet ”Ronaldo” är en fotbollsspelare som spelar för Portugals herrlandslag. Cristiano föddes 1985 den 5 februari i staden Funchal som ligger i Madeira.

Familj och bakgrund

Cristiano kommer från en familj som hade det riktigt svårt ekonomiskt, rent ut sagt var dem fattiga. Familjen bodde i en slags hydda som hade ett plåttak och denna hydda låg precis vid havet. Ronaldos far vid namn José Dinis Aveiro hade ett yrke som en trädgårdsmästare. Hans far gick bort när han var 52 år gammal på grund av alkoholism. På grund utav Ronaldos fars bortgång så dricker inte han själv alkohol då Ronaldo påminns mycket av sin far om han dricker. Ronaldos mor vid namn Maria Dolores dos Santos Aveiro hade ett yrke som en kock, men även som en hushållerska. Hon arbetade med dessa jobb för att kunna öka och förbättra familjens ekonomi. Ronaldos mor led av bröstcancer men övervann denna hemska sjukdom. Han donerade 120 000 euro år 2009 så man kunde bygga ett slags cancercenter i Madeira. Syskon finns i Ronaldos liv också. En storebror vid namn Hugo och två systrar vid namnen Elma och Liliana. Elma, Liliana och Ronaldo har idag två stycken modebutiker som ligger i två olika städer. En butik ligger i hemstaden Madeira och en i huvudstaden Lissabon. Dessa modebutikernas namn är CR7.

mode

Bortsett från fotbollen håller alltså Cristiano på med sitt och sina systrars företag då han är mycket intresserad utav mode. Han har nämligen utökat sin verksamhet via skapelsen på underkläders varumärke ”CR7”.

Karriären

Talangen som Ronaldo hade/ har upptäcktes riktigt tidigt. När han endast var 11 år gammal hade Ronaldo redan då en publik som jublade åt honom medan han spelade sina fotbollsmatcher. Något som Cristiano gjorde var att lägga vikter på sina fötter när han dribblade för att han då trodde att han skulle bli mycket snabbare när han tillslut tog bort vikterna som var på hans fötter.

Sporting Lisbon Cristiano Ronaldo

Starten av hans karriär startades på CD Nacional som alltså är en portugisisk fotboll. När Ronaldo endast var 17 år gammal spelade han sin allra första match för Sporting Lissabon i den Premier League som är portugisiskt. Efter denna första match så gick det snabbt för honom för att bli en fotbollsspelare som riktigt många beundrade. Han blev en av dem unga fotbollstalangerna i världen. Manchester United köpte Cristiano Ronaldo för att han skulle spela för deras herrlandslag, och Ronaldo blev även den allra första portugisiska fotbollsspelaren som Manchester United hade köpt. Det var när Ronaldo var 18 år gammal som han blev riktigt känd. Tusentals människor visste vem den här Cristiano Ronaldo var. 2008 tog Ronaldo emot FIFA utmärkelsen som ”Årets spelare”. Cristiano Ronaldo är den dyraste fotbollsspelaren under fotbollens historia. Man kan säga ett exempel på detta. Ronaldo såldes till Real Madrid den 26 juni 2009 för 94 miljoner euro. dag spelar Cristiano Ronaldo för Real Madrid och självklart även för herrlandslaget i Portugal. Rollen han har på planen är att spela på höger eller alternativt vänsterkanten.

Om författaren

Halvar administrator