Fotboll och andra roliga bollsporter

AvHalvar

Fotboll och andra roliga bollsporter

Fotboll är en mycket populär sport idag spelas på både professionell nivå och på en grundnivå. Det finns många fotbollslag och olika fotbollsligor. De tre populäraste ligorna är ”Premier League”, ”La liga” och ”Bundesliga”.

Fotbollen är populär världen över och har idag blivit en av de mest populära bollsporterna. I Sverige har vi ett fotbollsförbund som heter ”Svenska fotbollsförbundet”. Förbundet bildades år 1904 och har varit aktivt sen dess. De främjar fotbollen och bidrar till att fler ska spela fotboll. Fotboll är inte bara roligt och intressant att utöva själv, utan många som har det som ett intresse har även koll på alla de matcher som visas på tv. De som är riktigt stora fans av fotbollen går också på matcherna på de arenor som finns världen över. Som fotbollsfantast hejar man ofta på ett specifikt lag och följer det till fullo.

Vad är fotboll

Fotboll är en bollsport som går ut på att vinna, genom att göra flest mål i laget. Man spelar i två lag om sju personer per lag. Varav varsitt lag har en målvakt och de resterande personerna är ute på planen. Vanligtvis är en fotbollsmatch är på 90 minuter med en paus efter 45 minuter. Men ibland kan matchen bli förlängd, detta beror på om matchen har kunnat spelats utan avbrott. Man får endast sparka på bollen, alternativt nicka den. Om man rör bollen med händerna blir man utvisad. Laget kan till och med bli diskvalificerade. Målvaktens uppgift är främst att skydda målet, det vill säga att inte släppa in bollar i målet. Målvakten får givetvis röra sig utanför målområdet men motståndarlaget har då större chans till att göra mål.

Andra bollsporter

Men förutom fotboll finns det givetvis andra bollsporter som till exempel, handboll, basket, amerikansk fotboll, bandy, tennis och många fler. Om man vill utöva en bollsport men inte är intresserad av fotboll finns det många alternativ att välja bland. Sport överlag har blivit en viktig del i samhället. Med bollsporter utövas de olika sporterna med en boll. Det är just därför det kallas bollsporter. Med handboll exempelvis rör man bollen med händerna till skillnad från fotbollen, där man sparkar på bollen. Men alla bollsporter har samma mål, det vill säga att vinna genom att göra flest mål. Det finns bollsporter att spela enskilt, det vill säga inte i lag. Då är till exempel tennis en bra sport, eftersom man spelar själv och mot en person. Tennis skiljer sig lite från andra bollsporter eftersom man även har ett tennisrack. Med tennisracket ska man alltså slå bollen över ett nät till motståndaren.

Bollsporter och hälsa

Bollsporter har inte bara blivit en rolig aktivitet utan också en träningsform. De flesta vet idag att man måste måna om hälsan och hur viktig den är för att man ska må bra och får ett långt liv. Om man spelar en bollsport tränar man hälsan, fast på ett roligare sätt. Man får alltså kombinera ett kärt intresse med träning, vilket resulterar i att man också bidrar till en bättre hälsa.

Om författaren

Halvar administrator