Gunnar Nordahl

AvHalvar

Gunnar Nordahl

När man funderar på vem Sveriges största fotbollsstjärna är, går tankarna automatiskt till Zlatan Ibrahimovic.  Skulle man ställt sig samma fråga för 15 år sedan, hade svaret kanske varit Henrik Larsson.  Skulle man ställt den frågan i början på 50-talet, då hade den varit mycket svårare att svara på. I början på 50-talet hade vi 3 väldigt bra kandidater till titeln, i Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. En trio som var känd som Gre-No-Li, ett smeknamn som gavs till dem av en italiensk journalist som hade svårt att uttala deras namn.  

 

En ung Gunnar Nordahl som anländer på perrongen på Norrköpings central. Sommaren 1944.

Nils Gunnar Nordahl föddes 19 oktober 1921 i Hörnefors i Västerbottens län. Han började fotbollskarriären tillsammans med sina bröder Bertil, Knut, Gösta och Göran i Västerbottniska Hörnefors IF. Där han blev snabbt känd för sin vinnarskalle och sitt otroligt välriktade skott. Fyra gånger blev han uttagen till Västerbottens juniorlag. Och under en juniorlandskamp i Finland insåg han att fotbollen erbjöd möjligheter att se nya platser och uppleva nya saker. Och började tänka på fotbollen som mer än bara en hobby. Den allsvenska debuten kom i Degerfors IF, där han under 4 säsonger kom att göra 56 mål. Innan han den 20 augusti 1944 debuterade för IFK Norrköping, vilket skulle göra underverk på hans redan blomstrande karriär.  Åren i Norrköping var fantastiska för Gunnar. Han kom att vinna 4 SM-guld med klubben, bli utnämnd till allsvenskans skyttekung 3 gånger (4 gånger om man räknar med att han även blev skyttekung det sista året med Degerfors också), han fick ta emot Guldbollen 1947, och 1948 lyckades han och det svenska landslaget med den största bragden av alla. Att ta hem ett OS-guld efter att besegrat Jugoslavien med 3-1 i London. Han blev dessutom skyttekung i OS, med 7 fullträffar under turneringen.
OS-guldet gjorde att klubbar runt om i Europa började titta närmare på Sverige, och speciellt på Gunnar som kom att bli den första svensken någonsin att spela i lag ute i Europa.

Tiden i Milan

Gunnar Nordahl kom till Italien och Milan, den 22 januari 1949. Där var han relativt okänd och även fast hans suveräna skott hade gett Sverige ett guld i OS året innan, så var det många som tvivlade. De trodde inte han hade vad som krävdes för att platsa in, i vad som många ansåg var världen bästa liga. I slutet på säsongen fanns det inga tvivel kvar. Med sin otroliga spelkänsla och suveräna skott lyckades han sätta 16 fullträffar på 15 matcher. Succén var ett faktum och han fick ett förlängt kontrakt på ytterligare 2 år, han övertalade även klubben att värva hans forna landslagskamrater Gunnar Gren och Nils Liedholm. Och så var trion komplett. Gre-No-Li trion kom att sätta stora spår på italiensk fotboll och även sätta svensk fotboll på kartan.   När Nordahl lämnade Italien hade han hunnit säkrat 2 mästerskapstitlar samt blivit skyttekung i Serie A fem gånger om.

Om författaren

Halvar administrator