Henrik Larsson

AvHalvar

Henrik Larsson

Du får 333 000 träffar om du googlar Henrik Larsson, en av dem är en Biljard spelare med bl.a. ett VM-guld i bagaget. En annan är en mycket lovande kortdistans löpare. Du får upp träffar om skådespelare samt författare, med namnet Henrik Larsson. Men de flesta träffar handlar så klart om en av våra allra största fotbollsspelare genom tiderna.

Hans resumé inkluderar ligatitlar med Barcelona, Celtic och Manchester United. Champions League mästare med Barcelona, VM brons med landslaget samt en hel del individuella prestationer som t.ex. guldbollen och guldskon.

Tidiga år

Den 20 september 1971 föddes Edward Henrik Larsson i Helsingborg, där han även växte upp. Med en svensk mor och en far från den östligaste av Kap Verdeöarna, Boavista. Hans far inspirerade honom till att börja spela fotboll och han fick sin första fotboll innan han hade fyllt 2 år.
Hans karriär började i Högaborgs BK, redan vid 6 års ålder. Och han kom att stanna i klubben tills 1992, när han värvades av Helsingborg IF.
I Helsingborg lyckades han med smått otroliga 34 mål på 31 matcher, och han var en av huvudorsakerna att laget tog sig upp till Allsvenskan. Väl i Allsvenskan behövde Henke bara en säsong, innan klubbarna i Europa skulle få upp ögonen för honom.

Åren i Europa

Henrik skrev på för den nederländska klubben Feyenoord. Och debuterade i laget den 21 november 1993. Men med endast 6 mål på 27 matcher under den första säsongen, uteblev succén. Det blev lite bättre under de kommande säsongerna. Men han var bitter över många tränarbyten och utebliven speltid för hans del, han tyckte inte hans talang utnyttjades på bästa sätt. Och för en vinnarskalle som Henke fanns det bara en sak att göra. 1997 bestämde han sig för att lämna klubben, vilket resulterade i konflikt om hans kontrakt, som han vann i juli 1997. Karriären fortsatte i skotska Celtic. Och efter en lite trög start på säsongen släppte måltorkan, och fortsättningen blev en succésaga. Under karriären i Celtic blev det 242 gjorda mål på 314 matcher. Och Henrik fick smeknamnet ”King of Kings”.
Han vann även UEFAs guldsko i Celtic 2001, som Europas främsta målskytt.
Celtic var en klubb som han älskade, och som älskade honom. Och trots att han blev erbjudanden mer pengar från andra större klubbar så stannade han i 7 år.

Åren i Europa

Han blev värvad av Barcelona 2004 på ett 1-års kontrakt som sedan förlängdes med ytterligare 1 år.
Det blev 2 lyckade år resultatmässigt, med 2 La Liga-titlar samt en Champions League-titel. Men också 2 väldigt skadedrabbade år, under första säsongen spelade han endast 16 matcher.  Efter 2 år i Barcelona flyttade Henrik hem till Helsingborg igen, för att spela med Helsingborgs IF. Bara för att tre månader senare godta ett lånekontrakt med Manchester United, han blev även erbjuden ett längre kontrakt i United som han tackade nej till. 2009 valde Henrik att lägga karriären som fotbollsspelare på hyllan och fortsätta som tränare. Efter en minst sagt imponerade karriär. Han har alltid varit populär både i Sverige och utomlands. Överallt där han har spelat har han blivit omtyckt på grund av sin charm, ödmjukhet. Henrik är en av få anfallare som alltid kämpade för lagets bästa, och hade en förmåga att göra mål när det gällde som mest, och trots motgångar tappade han aldrig modet och kämpade vidare.

Om författaren

Halvar administrator