Internationell karriär för Adebayor

AvHalvar

Internationell karriär för Adebayor

Inför African Cup of Nations 2006 så var Adebayor berättigad att spela för både Nigeria och Togo men han valde att representera sitt födelseland.

Adebayor hjälpte Togo att kvalificera sig till 2006 års AFCON efter att ha gjort 11 mål i kvalen, mer än någon annan spelare i afrikanska kvalet.

2009 valde Confederation of African Football (CAF) Adebayor som årets afrikanska fotbollsspelare för 2008 vid en utmärkelseceremoni som hölls i Lagos, Nigeria. Adebayor vann över både Mohamed Aboutrika från Egypten och Ghanas Michael Essien. Det var första gången någon från Togo vann utmärkelsen som Afrikas bästa spelare.

Adebayor hjälpte Togo att kvalificera sig till 2006 års VM i Tyskland och startade alla tre matcherna mot Sydkorea, Schweiz och Frankrike.

Dispyt och attack

Adebayor blev kallad inför 2006 års African Cup of Nations, där var han ersättare i första matchen efter en dispyt med tränaren. Han sa först att han skulle lämna turneringen och åka hem men ändrade sig och tränade vid sidan av laget.

Togo slogs ut efter att ha förlorat alla tre matcherna. Han blev sparkad av Togo efter bråk om bonusbetalningar. I september 2007 togs han dock tillbaka till landslaget. I oktober 2008 gjorde han fyra mål i Togos 6-0 seger mot Swaziland under VM-kvalet. Trots att han blev skadad spelade han även matchen mot Kamerun. I matchen gjorde han det enda målet för Togo vilket avgjorde matchen så att de vann.

I januari 2010 var Adebayor en av de inblandade spelarna när Togo-landslagets buss kom under ett skottlossningsattack på vägen till Afrika Cup Nationer i Angola. Den dödliga attacken, där alla spelare överlevde men tre andra människor dödades, ledde till att Togo drog sig ur turneringen.

Adebayor meddelade efter det att han inte skulle representera Togos landslag längre. Han skrev “Jag har vägt upp mina känslor under veckorna och månaderna sedan attacken och jag är fortfarande chockad över de händelser som jag bevittnade den hemska eftermiddagen i Togos lagbuss. Vi var bara fotbollsspelare som skulle spela en fotbollsmatch och representera vårt land, men vi attackerades av människor som ville döda oss alla. Det är ett ögonblick som jag aldrig kommer att glömma och jag aldrig vill uppleva igen.”

Han återvände därefter till landslaget i november 2011 efter försäkringar från det Togolesiska fotbollsförbundet om säkerhet.

Familj

Adebayor är gift och har en dotter som heter Kendra (född juni 2010). Adebayor är starkt troende och har sagt: “Allt jag gör i livet lägger jag i Guds händer, min skapare. Han gav mig chansen att vara där jag är idag och han som kan ta allt bort från mig. ” Adebayor kunde inte gå under de fyra första åren av sitt liv. Hans mamma tog honom då runt Afrika och letade efter någon som kunde hjälpa dem. Adebayor har berättat om sitt mirakel och sa: “Jag var i kyrkan och låg ner, det var en söndagsmorgon. Jag hörde barn leka ute. Plötsligt sparkade någon en boll i kyrkan Och den första personen att stå upp och springa var jag, för jag ville få den bollen.”

Om författaren

Halvar administrator