Kylian Mbappé

AvHalvar

Kylian Mbappé

Sommaren 1998 tog Frankrike på hemmaplan nationens först VM-guld i fotboll efter att ha slagit de regerande mästarna Brasilien i en fantastisk fotbollsmatch som slutade 3–0 till grodätarna. Den stora hjälten då hette Zinedine Zidane, som med sina två mål avgjorde matchen redan i den 27:e matchminuten. Guldet följdes visserligen upp med ytterligare en guldmedalj i EM två år senare, men sedan dess har det franska landslaget hemsökts av problem och konflikter, och åkte ut redan i VM:s gruppspel både 2002 och 2010. Inte mycket bättre gick det 2014 då laget fick åka hem i kvartsfinalen. Frankrike har väntat, och längtat, efter en ny hjälte, en ny Zinedine Zidane, som ska leda landslaget till nya segrar. 1998 vann inte bara Frankrike VM, då föddes även Kylian Mbappé – och nu verkar det som om han är den nya hjälte som Frankrike så länge har suktat efter.

Karriär

Mbappé föddes i Frankrikes huvudstad, Paris, den 20 december 1998, och började spela fotboll i tidig ålder i AS Bondy. Att han var en naturtalang var det aldrig något tvivel om – redan när han var sex år gammal stack han begåvning ut och hans dåvarande tränare ska ha sagt att Mbappé var den bästa spelaren han sett under sina 15 år i klubben. Redan då utmärkte han sig med vad som skulle komma att bli hans främsta vapen – hans snabbhet. Han sprang ifrån alla jämngamla, samtidigt som har hade en exceptionell bollkontroll och dribblade bättre än någon av lagkamraterna.

Karriär

 

Inte konstigt då att han redan som barn jagades av flera storklubbar såsom Chelsea, Real Madrid, Liverpool och Bayern München. Mbappé valde dock ett alternativ närmare hemstaden och kritade på för Monaco. Den 2 december 2015, blott 16 år gammal, gjorde han där sin A-lagsdebut när han hoppade in i den 88:e matchminuten hemma mot SM Caen. I och med inhoppet slog han Thierry Henrys tidigare rekord som den yngste spelaren i historien att spela med Monacos A-lag. Inte nog med det blev hans den yngste spelaren i Monacos historia att göra mål i en A-lagsmatch, och återigen petade han ner Henry från tronen. Säsongen 2016–17 fortsatte framgångarna i Monaco. Mbappé blommade ut till en fullfjädrad målskytt och levererade totalt 26 mål under säsongen. Därmed blev han den yngste spelaren på 30 år att göra med än 10 mål i Ligue 1 under en säsong. Med sina mål hjälpte han Monaco att nå kvartfinal i UEFA Champions League och att bärga titeln i Ligue 1 före rivalen Paris Saint-Germain. Mbappé gjorde såklart även mål i den match mot Saint-Etienne som säkrade ligatiteln. 2016 spelade Mbappé också EM med Frankrikes U-19-lag. Turneringen slutade med en guldmedalj – och Kylian Mbappé var en starkt bidragande orsak med sina fina dribblingar, öppnande passningsspel och snabba löpningar. Han lyckades dessutom smälla in 5 mål och slutade därmed två i turneringen skytteliga.

Följande säsong värvades Mbappé av PSG som den näst dyraste spelaren, och den dyraste tonåringen, någonsin. Även den här säsongen har slutat med succé. Inte nog med att han återigen vann Ligue 1 med sin klubb, han var dessutom den kanske starkast lysande stjärnan i det franska landslag som återigen segrade i ett världsmästerskap och tog hem pokalen till Frankrike. Allting talar för att Kylian Mbappé går en ljus framtid till mötes och att han flera år framöver kommer vara den hjälte som leder Frankrikes landslag.

 

 

 

Om författaren

Halvar administrator