Lionel Messi

AvHalvar

Lionel Messi

Det har blivit dags att dedicera en artikel åt en av världens genom tiderna bästa fotbollsspelare – kanske till och med den största av dem alla – nämligen Lionel Messi. Det går att i all oändlighet diskutera den ständiga frågan: Vem är den bästa fotbollsspelaren av Lionel Messi och Christiano Ronaldo. Men den här artikeln kommer kringgå detta heta ämne och istället fokusera på det som Messi faktiskt har uträttat på planen. Både i landslaget och klubblaget.

Oavsett vem som egentligen är den bäste, så kan vi med säkerhet konstatera att Messi är en unik spelare, en spelare som tillhör en dimension bortom den vi vanliga dödliga är fångna i. Det här är en dimension där tiden går långsammare och allting framgår tydligt. Jag brukar jämföra det med Matrix, där den utvalde ser sanningen, världen som den ser ut egentligen. De spelare som rör sig i den här dimensionen ser fotbollen på ett sätt bortom alla andras förstånd, de ser igenom systemet, de ser mönstren, siffrorna, linjerna. Ibland känns det till och med som om de ser framtiden. Genom historien har vi endast fått njuta av ett fåtal spelare som spelat i den här dimensionen – Lionel Messi är en av dem.

Karriär

Lionel Messi är en av de få spelare som varit lojala mot en klubb och samma under hela sin professionella karriär: FC Barcelona, och han har även uttryckt önskemål om att fortsätta spela med klubben fram till dess han slutar. Messi föddes 1987 och kom till Barcelona för att provspela redan år 2000, för att sedan skriva på för klubben samma år. Här började hans resa mot toppen. Totalt har det hittills blivit 552 mål på 637 framträdanden för Messi i Barcelonas A-lag. Därtill har han vunnit La Liga hela nio gånger, Copa del Rey sex gånger och UEFA Champions League fyra gånger. Listan över hans individuella framgångar och utmärkelser kan göras väldigt lång, men de främsta meriterna är utmärkelsen till La Ligas bästa spelare sex gånger, La Ligas bästa anfallare sju gånger och FIFA Ballon d’Or för världens bästa spelare fem gånger. Samtidigt har han vunnit skytteligan i UEFA Champions League fem gånger samt skytteligan och assistligan i La Liga fem säsonger vardera.

Karriär

Landslaget

I landslaget har det gått tyngre för Messi, troligtvis tyngd av arvet från Diego Maradona och folkets otroliga törst efter segrar och titlar. Förutom en guldmedalj i de Olympiska spelen 2008 har Argentina varit ständiga förlorare i finalen – något som slagit hårt mot Messi. Trots att han, nästan på egen hand, tagit landet till åtskilliga finaler och slagit in inte mindre än 81 mål, är det aldrig tillräckligt. Messis storhet i klubblaget har gjort att förväntningarna på honom i landslaget har vuxit bortom rim och reson. Allt annat än guld och skytteligasegrar ses som ett misslyckande – och med en sådan enorm press är det kanske heller inte konstigt att Messi ibland ser tyngd ut i landslagströjan. Men det är heller inte bara Messis fel att Argentina inte lyckats vinna. Dels har Argentinas försvarsspel hackat rejält, dels har finalerna vuxit ut till ett spöke för nationen. I VM 2014 förlorade man finalen mot Tyskland i förlängningen, och i de två senaste Copa America har man förlorat på straffar mot Chile. Förhoppningsvis fortsätter Messi ett tag till i landslaget och får till sist ta hem en internationell titel för att fullända sin makalösa karriär.

Landslaget

 

 

 

 

 

Om författaren

Halvar administrator