Luka Modric

AvHalvar

Luka Modric

Hyllad som VM:s bäste spelare och den starkaste drivkraften bakom Kroatiens framgångar. Luka Modric, mittfältets Messi, har äntligen fått den internationella uppmärksamhet som har så länge förtjänat. Med sitt geniala spel på Kroatiens mittfält dirigerade han landet till dess första VM-final någonsin. I finalen tog det visserligen stop mot alltför övermäktiga Frankrike, men Luka Modric kunde ändå motta priset som turneringens bäste spelare efter finalen. En titel som han mer än väl gjort sig förtjänt av – inte sedan Xavis och Iniestas storhetstid har ett mittfält kontrollerats med samma lugn och andakt som nu av Luka Modric.

Uppväxt

Luka Modric

Den 9 september 1985 föddes Luka Modric i den lilla byn Zaton Obravacki, i regionen Zadar. Här började resan till att bli ett hyllad fotbollsproffs, men det var en resa kantat av svårigheter. Hans uppväxt sammanföll nämligen med det Kroatiska självständighetskriget som började 1991 och sedan höll på fram till 1995. I kriget kämpade styrkor för Kroatiens självständighet mot Jugoslaviska folkets armé, som ville bevara den Socialistiska federationen Jugoslavien, och andra mindre rebellgrupper. Kriget ledde till att Luka Modrics familj blev tvungna att fly söderut till staden Zadar där familjen bodde på olika hotell i flera år. Över staden föll en strid ström av bomber och krigets fasor var en del av vardagen. Fotbollen blev räddningen. Modric blev kompis med flera andra barn i staden och tillsammans ägnade de dagarna åt att spela fotboll. Därtill stod Modric ofta ensam på parkeringen och övade den teknik som sedermera skulle komma att få världen att häpna. Fotbollen blev ett sätt att fly, att distansera sig från kriget.

 

Karriär

Luka Modric började spela för NK Zadar och fick ett nära band till sin tränare och mentor Tomislav Basic, som tidigt förstod vilken potential Modric besatt. På grund av sin ringa storlek och fysik fick dock inte Modric möjligheten hos Kroatiens dåvarande storklubb Hajduk Split – ett misstag som de säkerligen ångrar i efterhand. Istället blev han signerad av Dinamo Zagreb när han var 16 år gammal. Men det blev ingen omedelbar succé. Modric blev utlånad till den bosniska ligan och Zrinjski Mostar. Väl där övertygade han dock och blev utsedd till hela ligans bästa spelare som 18-åring. Inför säsongen 2005–06 återvände Modric till Dinamo Zagreb efter att ha skrivit ett kontrakt på 10 år. Modric var en starkt bidragande orsak till att klubben säkrade ligatiteln och inledde den period av dominans som fortfarande pågår, med 12 ligatitlar de senaste 13 säsongerna.

Efter fyra ligatitlar, 31 mål och 29 assist valde sedan Modric att flytta till England och Premier League. Valet av klubb föll på Tottenham, trots att han samtidigt uppvaktades av flera andra storklubbar som Barcelona, Chelsea och Arsenal. Trots sin talang fick Modric en tung start i Tottenham, mycket beroende på en knäskada. Han ifrågasattes även i media på grund av sin storlek, och han ansågs vara för liten för den engelska fotbollen.

 

Om författaren

Halvar administrator