Maradona – den lille store spelaren

AvHalvar

Maradona – den lille store spelaren

Diego Armando Maradona Franco föddes den 30 oktober 1960 i Lanús, Argentina.

Den vänsterfotade, korta (165 centimeter) spelaren med en fenomenal dribblingsteknik kom att imponera en hel fotbollsvärld med sina precisa pass och fantastiska fotarbete.

Han var utan tvekan en av sin tids största fotbollsspelare, och många anser att han måste finnas på listan över de bästa fotbollsspelarna genom alla tider.

Nationshjälte

Argentinas nationella hjälte och stolthet hade en bakgrund där familjen hade brist på finansiell stabilitet. Maradona sökte sig till fotbollsplanen vid tio års ålder och gjorde sin professionella debut när han var sexton år. Hans kompakta kroppsbyggnad och stora fysiska styrka gav honom övertag över andra spelare och hjälpte honom att nå framgång.

Under den 21 år långa karriären så gick han från att vara en oerfaren klubbspelare till den mest eftertraktade fotbollsspelaren världen över. Han gjorde 34 mål i 91 internationella kamper. Det var också genom hans briljans på planen som han tilldelades FIFA Player av 2000-talet utmärkelsen. Han är den enda spelaren som hela sexton gånger varit lagkapten i ett VM-lag.

Diego Maradona har tre äldre systrar och två yngre bröder. Hans familj var nära knutna men led av dålig ekonomi. Hans fenomenala talang uppmärksammades dock av en talangscout som placerade honom i Los Cebollitas, juniorlaget i Buenos Aires Argentinos Juniors.

1976, lite före hans sextonde födelsedag, gjorde han sin professionella debut med argentinska juniorerna. I hans fem år med klubblaget spelade han 167 matcher och gjorde 115 mål.

Hans riktiga internationella debut kom den 27 februari 1977 mot Ungern.

Hans första seniormål kom i en match mot Skottland i Hampden Park den 2 juni 1979. Argentina vann matchen med 3-1.

Utmärkelser

Han vann Golden Ball-priset vid 1986 års FIFA World Cup.

1999 blev han tilldelad Diamond Konex Award, som var en av de mest prestigefyllda kulturpriserna i Argentina. Det fick han för att vara den ultimata sportstjärnan i decenniet.

Han utsågs till “FIFA Player of the Century”-utmärkelse 2000, tillsammans med Pele. Han förvärvade majoriteten av rösterna med 53,6% mot Peles 18,53%. Men den senare röstades av kommittén för fotbollsfamiljen.

Hans andra mål mot England i kvartsfinalen under världscupen 1986 blev röstat som “Bästa mål som någonsin gjorts i VM” under 2002 års FIFA-omröstning. Efter det namngav Argentinos Juniors sin stadion efter honom.

2010 valdes han till världens största världscupspelare genom alla tider.

Familj

Han gifte sig med sin Claudia Villafane den 7 november 1984. Paret fick två döttrar, Dalma Nerea och Giannina Dinorah. De skilde sig under 2004. Under förfarandet bekräftade han att han hade en son utanför äktenskapet, Diego Sinagra, som för närvarande är fotbollsspelare i Italien.

Han fick även en annan son, Diego Fernando, 2013 men sin partner Veronica Ojeda.

Från 1980-talet till 2004 var han drogmissbrukare vilket haft stor negativ påverkan på hans hälsa och prestanda. Trots att han flyttade till Kuba och försökte med drogrehabilitering så drabbades han av hjärtattack efter att ha tagit kokain 2004.

Om författaren

Halvar administrator