Mohamed Salah

AvHalvar

Mohamed Salah

En av världens just nu hetaste spelare just nu är Mohamed Salah. Han bar sitt Liverpool till final i Champions League och var Egyptens stora stjärna under VM i Ryssland 2018. Bakom Leo Messi och Christiano Ronaldo är han definitivt en av de som slåss om äran att titulera sig världens bästa fotbollsspelare, tillsammans med bland annat Kylian Mbappé, Neymar och Luka Modric. I den här artikeln ska vi se närmare på den resa som tog honom dit han är i dag.

Spelstil

Mohamed Salah kom till världen den 15 juni 1992 i den egyptiska staden Al-Gharbiyya. Sedan dess har han vuxit ut till en av fotbollsvärldens absolut bästa spelare. Han är snabb och rörlig och har därför lätt att både hitta ytor och springa isär motståndarnas försvar. Dessutom är han väldigt tekniskt begåvad och har en kontroll över bollen som är få förunnad. Han besitter en förmåga att ta emot även de svåraste passningar på ett sätt som gör att det ser enkelt ut. Och när han väl har bollen vid fötterna kan han dribbla bort de flesta försvarare i världen. Han är dessutom mångsidig och kan spela på flera olika positioner i anfallet. Kort och gott – en anfallare som varje lag i världen skulle drömma om att ha.

Spelstil

Karriär

Genom åren har Salah representerat en mängd olika klubbar. Det började med El Mokawloon i Egyptian Premier League, där han gjorde debut 3 maj 2010. Han stannade kvar i klubben i två år fram till tragedin vid Port Said Stadium då 74 människor omkom i ett våldsamt upplopp. Efter tiden i EL Mokawloon bar flyttlasset iväg till Basel i den schweiziska superligan. I Basel blommade Salah ut till en hyllad spelare och var med och vann två ligatitlar med klubben. År 2013 spelade Basel två matcher mot Chelsea i Champions League, 18 september och 26 november. Salah gjorde mål i dem båda. Londonklubben måste ha blivit imponerade av uppvisningen, för två månader senare presenterades övergången – Salah lämnade Basel för Chelsea. Chelsea vann förvisso Premier League säsongen 2014–15, men Salah fick endast sparsamt med speltid. Nästkommande säsong lånades Salah istället ut till Fiorentina i Serie A. Här valde han tröjnummer 74 för att hedra offren vid Port Said Stadium. Även på planen gjorde Salah ett starkt intryck och efter säsongen ville Fiorentina utlösa en klausul i Salahs kontrakt som skulle göra lånet permanent. Salah hade dock andra planer och flyttade istället till A.S. Roma inför säsongen 2015–16. I Roma blev han lagets främste målgörare och utnämnd till ligans bäste spelare, trots att Roma inte lyckades vinna ligatiteln. Det var inför säsongen 2017–18 som Salah anlände till sin nuvarande klubb och samtidigt fick sitt stora, definitiva genombrott. Till och med Liverpool-legenden Steven Gerrard var imponerad och uttryckte att ”we are witnessing the start of greatness”. Minst sagt – Salah bar Liverpool till final i Champions League, där det tyvärr blev en snöplig förlist mot giganterna Real Madrid som säkrade sin tredje raka titel. I Premier League slutade Liverpool fyra, men Salah lyckades vinna skytteligan med sina 32 fullträffar och blev utnämnd till årets spelare i ligan. I Champions League-finalen blev Salah skadad i en närkamp med Sergio Ramos, men han lyckades ändå återhämta sig i tid till VM, där han gjorde två mål för Egypten.

Karriär

 

Om författaren

Halvar administrator