Neymar

AvHalvar

Neymar

En av de absolut största fotbollsspelarna just nu är utan tvekan Neymar. Med sina exceptionella finter och dribblingar är han kanske till och med den allra starkast lysande stjärnan bakom Christiano Ronaldo och Leo Messi – det finns åtminstone ingen annan spelare som gör så spektakulära saker på en fotbollsplan just nu som Neymar. Hans spelstil och en aning kaxiga attityd har dessutom gjort honom väldigt populär i den yngre generationen, och många ser upp till honom som en förebild och idol.

Filmningarna i fotbollen

Det finns dock en baksida av detta mynt. Neymar än nämligen även ökänd för sina extrema och överdrivna filmningar, vilka irriterar en hel fotbollsvärld och har väckt en allt mer livlig debatt om hur filmningar ska stoppas och vad som håller på att hända med sporten, nu när allt fler spelare faller för allt mindre beröring. Ofta kan det tyckas som om spelarna håller på att avlida av smärta efter en mindre tackling, för att minuten senare springa, skjuta och dribbla som om ingenting hade hänt. Ett fenomen som hotar sporten i grunden. Matcherna får fler längre avbrott och blir hackigare, vilket också påverkar spelet negativt – tempot går ner och matcherna förlorar sitt flyt, något som ofta gynnar de fysiska, mindre spelskickliga lagen. De lag som förlitar sig på fart, passningsspel och anfallsfotboll blir istället lidande, eftersom de behöver rytm och tid för att öka tempot.

Filmningarna i fotbollen

 

Kanske är det här en av förklaringarna till varför Brasilien fortfarande inte har lyckats med Neymar i laget. Trots att de ständigt är tippade som favoriter har de haft svårt att prestera på topp. Brasilien är just ett sådant lag som behöver lite tid för att med fart och skicklighet bygga upp dominans och tryck under matcherna. De vill trötta ut motståndarlaget genom att ständigt vara ett hot nära straffområdet och låta motståndarna jaga boll. När Neymar filmar stannar spelet av, Brasilien tappar momentum, motståndarna hinner vila och gruppera om, hitta tillbaka till sina positioner, och Brasilien tvingas börja om. Dessutom riskerar Neymar ständigt att bli varnad för sitt yviga skådespel. Visst vinner Neymar någon extra frispark eller straff då och då, men priset är inte värt det.

Karriär

17 år gammal gjorde Neymar sin A-lagdebut för Santos i den brasilianska ligan. Här stannade han sedan i fyra år och under tiden hann han blomma ut till en av fotbollsvärldens mest eftertraktade talanger. Under sin tid i Santos levererade Neymar inte mindre än 136 mål för klubben. 2013 föll valet av framtida klubb på Barcelona, trots att en mängd andra klubbar, däribland Real Madrid, var ute efter honom.

Neymar

I Barcelona fick han det stora internationella genombrottet och blev en världskändis, både för sitt briljanta spel på planen och för sin unika karaktär. Under de fyra säsonger han representerade klubben stod han för en stabil målskörd varje säsong, vilket medförde att han landade på 105 mål totalt. I Barcelona var han även med och vann ligan två gånger, UEFA Champions League en gång och Copa del Rey tre gånger, innan han bestämde sig för att de var dags att gå vidare i karriären och söka nya utmaningar. Neymar ville inte längre överskuggas av Messi, och flyttade därför till Paris Saint-Germain som den dyraste övergången någonsin. Här har han blivit den framstående stjärna han önskade. Under sin första säsong gjorde han 28 mål och vann både Ligue 1, Coupe de la Ligue samt Coupe de France.

 

Om författaren

Halvar administrator