Sveriges kändaste fotbollsspelare

AvHalvar

Sveriges kändaste fotbollsspelare

I Sverige är fotbollen väldigt stark, och är den största sporten sett till utövare och åskådare i hela vårt Sverige. Naturligtvis så har vi med detta i Sverige lyckats fått fram flera riktigt duktiga fotbollsspelare genom åren som sporten funnits till i vårt land.

Hela vägen från Gunnar Gren på 40 och 50 talet till Victor Nilsson Lindelöf och Zlatan ibrahimovic i nutiden. Det är faktiskt så att Victor Nilsson Lindelöf var den spelare som alldeles nyligen tilldelades vad som kallas för Guldbollen. Denna tilldelas varje år till en svensk fotbollsspelare som anses vara den bästa vi har just då. Han har nu vunnit detta pris två år i rad. Fotboll kom till i Sverige i slutet av 1800-talet och årtalet 1896 vann Örgryte IF det första svenska SM-guldet genom tiderna. Sporten fotboll i sig är väldigt populär på grund av sin enkelhet då man endast behöver en boll och en fantasi för att spela, för det är en rolig lagsport som ger en samhörighet och lagkänsla. Dessutom så är en annan bra sak med sporten att den är billig att spela, vilket gör det möjligt för alla att spela. Sverige har också lyckats bra internationellt inom fotbollen på tanke på storleken av landet samt med tanke på att vi inte direkt är i toppen av tätbefolkade länder. Det kanske mest prestigefyllda som Sverige lyckats med i modern historia är när vi årtalet 1994 tog VM brons.

Zlatan, Ravelli, Gren och Larsson

Zlatan Ibrahimovic är den mest framgångsrika och bästa fotbollspelare som Sverige någonsin haft. Han anses vara en av de absolut farligaste målgörarna i världen som vi haft under de senaste 20 åren. Han har spelat i nästan alla de stora ligorna, och vart han än gått har succé följt honom. Men inte bara briljansen på planen har gjort Zlatan till den profil han idag är. Hans självsäkerhet och arrogans är något som har lett till många uppmärksammade uttalanden och rubriker. Men detta är också anledningen till att han lyckats som han lyckats.

Thomas Ravelli är en av Sveriges bästa målvakter genom alla tider. Hans brutala avgörande straffräddning mot Rumänien under VM årtalet 1994 i kvartsfinalen är kanske den mest betydelsefulla händelsen i Svensk fotbollshistoria. Känd för att vara reaktionssnabb och en av världens bästa målvakter gör Ravelli till ett självklart val i denna lista.

Henrik Larsson är även han känd som en av Sveriges vassaste målskytt genom tiderna och helt klart känd som en av de absolut bästa spelarna i Celtics historia. Han är numera känd för att han arbetar som tränare, och har bland annat tränat Helsingborg i Allsvenskan. Under sin spelarkarriär så spelade Larsson också för Barcelona där han är känd för att blivit inbytt i Champions League finalen och varit högst delaktig till att vinna just denna batalj.

Gunnar Gren är en spelare som kanske inte alla de yngre har koll på, men Gren var en av Sveriges absolut bästa spelare och var otrolig populär på 1940- och 1950 talet. Han spelade anfallare för svenska landslaget och i klubblaget. Gren vann Os-guld och Vm-silver med landslaget.

Om författaren

Halvar administrator