Hide search form

Sveriges mest populära fotbollslag

Fotboll är av många sedd som den kanske mest populära sporten i Sverige. Det är den sport som traditionellt sätt har flest utövare, men även en av de sporter som har flest aktiva föreningsmedlemmar. Även för de som inte själv utövar idrotten så har den en stor plats i vardagen. Det kan man se inte minst på antalet besökare som matcherna har, den största publikdragaren av sporterna i landet, samt hur stor fotbollen är på TV. Fotboll kom till Sverige någon gång mot slutet av 1800-talet. Att den fick fäste först i landets näst största stad Göteborg har kanske haft betydelse för det faktum att staden numera har det mest populära fotbollslaget, nämligen IFK Göteborg, som sett till supportrar var störst då detta mättes 2016. För den riktige supportern finns självklart en hel del prylar och merchandise som man måste köpa.

De största

IFK Göteborg är det kanske mest populära fotbollslaget i Sverige och det som ofta har setts som mest framgångsrikt. Det har sina anor till det tidiga 1900-talet och på grund av deras färger så kallas de ofta Blåvitt. I Sveriges högsta liga Allsvenskan så har laget slutat som vinnare 18 gånger och därmed blivit svenska mästare, men det är framförallt genom deras internationella framgångar, och då främst på 80-talet, som laget blivit ihågkomna och populära hos hela svenska folket. En av landets främsta fotbollsspelare och profiler, Glenn Hysén, hade sin början i just Blåvitt och det på 80-talet.

Malmö

I Sveriges tredje stad Malmö ligger den klubb som många anser vara mest framgångsrik just nu. Malmö FF är klubben som bland annat fostrat rikets främste stjärna Zlatan Ibrahimovic. De har blivit svenska mästare två gånger mer än rivalen Göteborg och vunnit allsvenskan 23 gånger. Laget har också haft internationella framgångar i bland annat Europacupen på slutet av 70-talet och i Champions League på mitten av 2010-talet. Av fansen så får de oftast bara namnet FF.

Självklart har även landets största stad populära lag. AIK och Djurgården är bland de största när det gäller antal supportrar och de ses även som stora rivaler. AIK grundades redan på slutet av 1800-talet och har sedan dess blivit svenska mästare 12 gånger. En av lagets mer kända profiler är spelaren Sven ”Dala” Dahlkvist som blev en av deras mest framgångsrika spelare. Även konkurrenten Djurgården har 12 SM-guld och aspirerar på vara Stockholms bästa lag. De kallar ofta sig själva för Järnkaminerna och en av de som spelat för laget är IFK Göteborgsspelaren Glenn Hyséns son Tobias.

De något färre spelarna

Hammarby IF är Stockholms tredje lag att räkna med. De är inte lika stora och framgångsrika som Djurgården och AIK men de har en av de större supporterskarorna. En av de mer kända är den fiktiva karaktären Stig Helmer från Sällskapsresan. De har blivit svenska mästrare en gång.

Trots att skånska Helsingborg inte är mer än Sveriges nionde största stad så har de lyckats med att få fram ett av de främsta fotbollslagen, nämligen HIF. De har vunnit Allsvenskan sju gånger och en av landets främsta fotbollsspelare, Henke Larsson, har både spelat där och varit tränare där.

Dela Det Här Inlägget