Hide search form

Zlatan Ibrahimovic

Det är få personer i Sverige som inte känner till vem Zlatan Ibrahimovic är. Under 2010-talet var han bland de mest omskrivna personerna i svensk press under flera år. Under 2017 skrevs det hela 35 182 artiklar om Ibrahimovic, vilket är smått otroligt.

Zlatan Ibrahimovic föddes i Malmö den 3 oktober 1981, och det tog inte lång tid innan han började spela fotboll i den lokala fotbollsklubben Malmö BI. Sedan de första dribblingarna på Malmös fotbollsplaner har Ibrahimovic tagit världen med storm och tilldelats priset som Sveriges bästa fotbollsspelare elva gånger, och blivit svenska landslagets mesta målskytt genom tiderna med 62 fullträffar.

Spelat i nio proffslag

Att Zlatan har varit en efterfrågad spelare är det ingen tvekan om. Under sin karriär har han hittills spelat i hela nio klubblag på professionell nivå, främst i Europa men även i Nordamerika. Föga förvånande tog karriären fart i hemstaden Malmö där han gjorde A-lagsdebut i Malmö FF 1999 som 18-åring. Två år senare blev han för första gången utlandsproffs i Nederländerna. Ajax köpte loss Ibrahimovic för den skandinaviska rekordsumman 80 miljoner kronor. Tiden i Ajax fick en trög start då Ibrahimovic fick knapp speltid, men efter ett tränarbyte fick Zlatan större förtroende och gjorde bra ifrån sig och i sin sista match i klubben gjorde Ibrahimovic ett drömmål mot ligakonkurrenten NAC Breda. Efter att ha presterat bra i Nederländerna och dessutom gjort ett otroligt vackert mål för sverige mot Italien i EM 2004, skrev Ibrahimovic på för den italienska storklubben Juventus. En klubb som inte skulle bli hans sista i Italien. Zlatan har spelat för tre italienska klubbar; Juventus, Inter och Milan. Utöver de italienska klubbarna har Ibrahimovic även spelat i FC Barcelona i spanien, Paris Saint-Germain i Frankrike, Manchester United i England och Los Angeles Galaxy i USA. Övergången från Inter till Barcelona blev en dyr historia för den spanska klubben. Barcelona betalade hela 69 miljoner euro för Ibrahimovic underskrift, vilket då var Barcelonas dyraste affär genom tiderna.

Mer än bara en fotbollsspelare

Med den framgång Ibrahimovic haft på fotbollsplanen genererade det även framgångar vid sidan av. Zlatan Ibrahimovic har blivit ett globalt varumärke som sålt egna parfymer, böcker och kläder. Dessutom har han varit en reklampelare för en rad olika varumärken och produkter som vatten, elektronikprylar och bilar. Redan 2003 insåg Ibrahimovic att hans namn skulle kunna bli värt en hel del, vilket han tog vara på genom att varumärkesskydda sitt namn. Under nästan hela sin karriär har ibrahimovic haft ett nära samarbete med sportföretaget Nike, som genererat stora summor pengar till stjärnan.

Trots samarbetet med Nike, startade Zlatan under 2016 sitt egna klädmärke vid namn A-Z, ett märke som dock inte gick så lyckat som det var tänkt utan lades senare ned med många miljoner i förlust. Det går dock ingen nöd på Zlatan som spelat in många miljoner under sin karriär. Men han har även gett tillbaka. Under hösten 2007 anlade Zlatan en fotbollsplan i Rosengård, området där han växte upp, som döptes till Zlatan Court. Planen ligger på samma plats där han själv spelade på grus som barn, men nu består planen istället av en plastmatta och har elbelysning runt omkring.

Dela Det Här Inlägget